Twee weken geleden werd mij wederom duidelijk dat gedragsverandering niet zomaar ontstaat. Dat je pas verandert en dingen anders gaat doen als je je bewust bent geworden van iets.  Mijn werk draait om het  vergroten van bewustzijn, dus ik schaarde mijzelf wel onder de categorie 'bewust levend mens'.  Dat klopte toch niet helemaal......

"Pas als het kwartje valt, komt verandering op gang"

Op zondagavond keek ik naar de documentaire “Before the flood” van Leonardo DiCaprio over de klimaatverandering. Nu ben ik alles behalve een milieuactiviste dus het was meer per toeval dat ik bij deze documentaire terecht kwam.
Al 20 jaar hoor ook ik in het nieuws over het broeikaseffect, acties van Greenpeace, het kappen van regenwouden enz. enz. Maar nooit viel het kwartje. De informatie over klimaatveranderingen werd door mij ter kennisgeving aangenomen, maar bracht mij niet tot actie. Het klonk altijd als een ver-van-mijn-bed-show en die negatieve effecten op het klimaat…….dat viel toch wel mee?
In de 1,5 uur durende documentaire stelt DiCaprio precies die vragen aan de wetenschappers die ik als kijker had.  Met zijn vragen maakt hij het probleem concreet, zichtbaar en begrijpelijk. En ineens viel bij mij het kwartje; de klimaatveranderingen zijn niet ver weg; het vraagt directe actie om het tij te keren en vooral: Het is nog mogelijk!
 
En gek genoeg had ik deze documentaire nodig om bewuster om te gaan met wat ik consumeer en van welke organisaties ik producten consumeer. Ook al was sommige informatie wel bekend, pas nu handel ik er naar. En het fijne is dat deze gedragsverandering van binnen uit kwam; niet omdat het moet, maar omdat ik het wil.

En dan zie ik het verband met wat ik in mijn werk doe. Of ik nu les geef aan studenten, mensen coach of trainingen en workshop geef; ik ben altijd bezig met het vergroten van bewustzijn. Bij aanvang is kennis vaak wel aanwezig (bijvoorbeeld dat piekeren over toekomst of verleden geen zin heeft, dat stress niet goed is en acceptatie belangrijk), maar dat het nog niet omgezet kan worden in handelen, in actie. Gedurende de training of coaching ontstaan dan inzichten en ervaringen waardoor iemand bewust wordt; het kwartje is gevallen! En pas dan komt werkelijke verandering op gang!

Hartelijke groet,

Linda