2018 is duidelijk een jaar van vernieuwing. Van het oude loslaten en iets nieuws vormgeven. Sommigen ervaren dat hun baan niet meer zo goed past, relaties die stranden, mensen die verhuizen; er gebeurt momenteel veel en dat kan best intensief zijn. Loslaten betekent ook dat je geconfronteerd wordt met onzekerheid, angst en verdriet. Tegelijkertijd geeft het nieuwe ook weer energie en inspiratie. Omdat je voelt dat het beter bij je huidige 'ik' past.

"Ikigai betekent: de reden waarom je 's ochtends opstaat"

Soms zit je echter nog in de fase tussen oud en nieuw. Je weet wat je niet meer wil, maar wat je wel wil, is onduidelijk. Bijvoorbeeld qua werk. Het kan helpen op zoek te gaan naar je Ikigai. Ikigai betekent: de reden waarom je ’s ochtends opstaat. Dat wat jouw leven de moeite waard maakt. Het is meestal niet een antwoord dat je direct weet, eerder een zoektocht naar de combinatie van je passie, talent en wat de omgeving nodig heeft. En het hoeft niets groots en meeslepends te zijn; het kan juist iets heel praktisch zijn.

Wat maakt het vinden van jouw Ikigai belangrijk?  In de de wereld zijn er een aantal plekken, de Blauwe Zones waar mensen significant ouder worden dan op andere plekken. Onderzoekers vroegen zich af: wat doen deze mensen anders; wat kunnen wij van hen leren? Één van die Blauwe zones is Okinawa in Japan. Naast een aantal gezonde leefstijlkenmerken (niet teveel eten, voldoende bewegen, anderen helpen) kwam ook de term Ikigai naar voren als reden voor de hoge leeftijd (100+) van de inwoners. Volgens onderzoekers leidt het hebben van een Ikagai tot meer levensvreugde en geluk. Ben je benieuwd naar jouw Ikigai? In onderstaand model zie je de verschillende aspecten die je helpen je Ikigai te vinden.

                                          

De 4 belangrijkste vragen zijn:

Wat doe je graag/ maakt jou blij?
Waar ben jij goed in?
Waar kun je je geld mee verdienen?
Waar heeft jouw omgeving behoefte aan?

Misschien dat je zo al enkele vragen kan beantwoorden. En wellicht ook leuk om eens aan je omgeving te vragen voor welke talent zij een beroep op jou doen. Iets wat voor jou misschien vanzelfsprekend is, maar anderen juist bijzonder vinden en waarderen in jou. En als je alle vlakken hebt ingevuld, is de vraag; Wat is de overlap in alle antwoorden? Wat is jouw Ikigai?

Ik wens je veel plezier met deze zoektocht.

Hartelijke groet,

Linda