Ken je dat gevoel dat je na een dag hard werken, veel doen en denken alleen nog maar lijkt te bestaan uit een hoofd? Alsof je vergeten bent dat er nog een lichaam aan vast zit? Dat is ook logisch omdat we voor ons werk dat hoofd heel erg nodig hebben. Niks mis mee.
Neemt niet weg dat het van belang is af en toe juist de aandacht te richten op het lichaam. Het lichaam geeft namelijk een super goede weergave van hoe het met ons gaat. Bij de mensen die ik in de praktijk zie vanwege stressklachten/ burn-out gaf het lichaam al lang aan dat de emmer vol zat. De mens erachter merkte de signalen echter nog onvoldoende op.

"Het lichaam geeft een super goede weergave van hoe het met ons gaat"

Het lichaam geeft haarfijn aan wanneer we te hard werken en we toe zijn aan pauze; wanneer ons iets dwars zit over bijvoorbeeld feedback die we hebben ontvangen; wanneer we blij worden van iets; we teveel verantwoordelijkheden op onze schouders voelen of wanneer iemand over onze grenzen gaat.

Wat de signalen zijn? Dat is voor ieder individu anders maar hier een aantal mogelijke voorbeelden bij bovenstaande situaties: buik/adem inhouden, spierspanning, hoofdpijn, hoge adem, druk op de borst, verkramping in het maaggebied, fysieke sensatie in buik/borst/gezicht, voorovergebogen houding.

Op het moment dat we ons fysieke bewustzijn vergroten, vergroten we ook ons emotioneel bewustzijn, omdat onze emoties voelbaar zijn in het fysieke lichaam. Als we die emoties opmerken kunnen we er naar handelen.  Door ons bijvoorbeeld uit te spreken naar anderen, grenzen aan te geven of even pauze te houden. Dit handelen heeft weer een positief effect op je mentale en fysieke welzijn.

Dus heb je regelmatig zo'n dag met een vol hoofd en zonder lichaamssensaties? Hier een aantal tips:

  • Doe een bodyscan meditatie;
  • Leer jezelf aan om met aandacht te lopen; je verplaatst hiermee je aandacht van je hoofd naar je lichaam;
  • Als je ergens wacht, merk je adem op: wat zegt je adem over je gemoedstoestand?
  • Breng tijdens het fietsen, wandelen, sporten bewust de aandacht naar de spieren die aan het werk zijn; wat voel je precies?
  • Ga in bad liggen of neem een douche en merk op hoe je lichaam reageert of het water; welke spieren ontspannen? Wat merk je nog meer op in je lichaam?

Hartelijke groet,

Linda