Als ik tijdens trainingen en workshops uitleg dat mindfulness te maken heeft met aandacht hebben voor de dingen die je doet, krijg ik soms de vraag: “Is het niet heel vermoeiend om alles met aandacht te doen?”

“Is het niet heel vermoeiend om alles met aandacht te doen?”

Het antwoord is "Nee". Het kost het brein juist veel energie om steeds te schakelen als we bijvoorbeeld aan het multitasken zijn. Ook piekeren is voor ons brein energievretend en niet geheel onbelangrijk; we worden er ook niet gelukkig van.
Daarnaast zijn er zoveel mooie dingen die ons dagelijks passeren maar die ons ontgaan omdat we in ons hoofd bezig zijn met wat we moeten doen, waar we naartoe gaan of wat is geweest. Gebeurt het jou ook wel eens dat je van A naar B loopt zonder dat je bewust bent geweest van je omgeving? En ken je die momenten dat je wel vol aandacht bent en helemaal geniet van misschien iets heel kleins of simpels?

Want dat is de kracht van aandacht: aandacht helpt je stil te staan bij wat er op dat moment is en geeft je daardoor de mogelijkheid ervan te genieten. In onderstaand filmpje wordt dit heel mooi weergegeven:https://www.facebook.com/influencive/videos/1304610089595280/

Dus mocht je zelf zo'n moment hebben dat je aan het hollen en rennen bent en je wordt je daar bewust van, sta even stil. Die to-do lijst is er over vijf of tien minuten ook nog. Geniet van dit moment; kijk om je heen, luister naar de geluiden, ruik de geur, voel je huid. Hoe is dat?

Hartelijke groet,

Linda